Sobre mi

Íntegre, compromès i resolutiu

Diuen de mi que soc íntegre, compromès i resolutiu. Soc més d’escoltar i de fer que de parlar. M’agrada dialogar i arribar a acords, perquè penso que aquest és el millor camí per avançar.

Vaig néixer a Barcelona, al barri del Clot, el mes d’agost de l’any 1956. Des de petit em vaig sentir molt atret per les matemàtiques, una assignatura que desperta passió i desesperació a parts iguals. A l’hora de triar una carrera ho vaig tenir clar des del primer moment: Matemàtiques a la UB. Era l’any 1974. Des de llavors la meva vida sempre ha estat vinculada a la UB, on vaig tenir la sort, entre altres coses, de conèixer la meva dona, la Rosa Maria.

La nostra devoció per la ciència i pel coneixement l’hem transmesa als nostres fills: la Maria i el Joan. Amb ells també hem compartit l’afició per la fotografia, la muntanya, la música, entre altres.

Íntegre, compromès i resolutiu De petit amb les meves dues germanes.

Les meves passions: esport, fotografia, docència i recerca.

L’interès per la fotografia ve del meu pare. Recordo amb nostàlgia els matins dels diumenges quan junts anàvem a fer fotografies pels pobles de Catalunya. Amb cura conservo aquelles màquines que feien servir rodet i fotòmetre.

M’encanta escoltar música clàssica i la ciència ficció, tant a les novel·les com al cinema; la meva pel·lícula preferida per l’argument i la banda musical és Blade Runner.

L’esport també forma part del meu dia a dia: faig alpinisme, esquio i m’agrada córrer. Sempre que puc, em llevo d’hora i faig exercici abans de començar a treballar. Els darrers anys he participat en totes les edicions de la Unirun on, per cert, l’equip de la UB ha guanyat sempre la cursa interuniversitària. M’agrada compartir aquests moments distesos amb estudiants i companys de la nostra i d’altres universitats catalanes. És una bona manera de respirar l’esperit universitari.

Gran part de la meva vida acadèmica l’he dedicada a la docència i la recerca. Les dues vessants m’apassionen. La meva recerca s’emmarca dins l’àlgebra commutativa i, més concretament, en l’estudi local de les varietats algebraiques i els problemes computacionals que se’n deriven. He estat investigador principal de diversos projectes de recerca, xarxes nacionals i accions integrades en diversos països.

M’agrada escoltar, compartir i aprendre, i això m’ha portat a col·laborar en diverses societats científiques. He estat membre del Comité Directiu i editor en cap de la Reial Societat Matemàtica Espanyola, membre del Comitè de Publicacions de la Societat Matemàtica Europea, així com editor del Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques.

Les meves passions: esport, fotografia, docència i recerca. Fent escalada a la Cerdanya.
Les meves passions: esport, fotografia, docència i recerca. Celebrant una victòria de la UB a la Unirun amb l'equip d'estudiants de la nostra Universitat.

Afrontar nous reptes

Després de divuit anys a la casa, l’any 1992, obro un nou camí i m’inicio en tasques de gestió a la UB, que també considero molt importants per fer créixer i evolucionar la universitat pública. Sempre he cregut que un professor universitari ha de desenvolupar la seva activitat en tres vessants: la docència, la recerca i la política universitària.

Vaig ser cap d’estudis de la Facultat de Matemàtiques (1992-1993). L’any 1996 m’hi vaig presentar a les eleccions de degà i vaig rebre el suport de la majoria dels meus companys. Vaig exercir com a degà durant sis anys (1996-2002). D’aquella acció de govern estic especialment satisfet de la creació de l’Institut de Matemàtica de la UB (IMUB), el programa d’excel·lència, el grau d’Informàtica, la comissió d’enllaç entre la Facultat i els centres de secundària i, entre d’altres, la Matefest.

Al 2006 vaig ser nomenat secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya i en el període 2008-2010 vaig ser vicerector de professorat de la Universitat de Barcelona.

L’any 2016 vaig prendre una decisió molt important perquè sentia que estava preparat i que volia tornar a la UB tot el que la UB m’havia donat fins llavors: decideixo presentar-me a les eleccions a rector de la Universitat. La suma d’un gran equip i un projecte modern i innovador ens va permetre rebre el suport de la majoria de la comunitat UB.

Afrontar nous reptes Trobada a la UB amb representants de les Universitats que conformem la LERU.

Prioritzar els interessos de la nostra Universitat

Estem vivint un període molt intens, segurament dels més complexos que ha patit la UB en els darrers anys. Aquest 2020, amb la pandèmia de la COVID19, hem hagut de gestionar situacions difícils en tots els nivells. Tot i les dificultats sempre hem anteposat els interessos de la UB a qualsevol altre i ho hem fet des de l’escolta, el diàleg i el consens. Estic especialment satisfet d’aquesta manera de fer. En alguns moments hem hagut de prendre decisions, difícils, però liderar i governar una universitat com la de Barcelona implica prendre decisions, per incòmodes que siguin.

Em sento profundament identificat amb la campanya: “Soc pública, soc innovadora, soc crítica, soc ètica, soc plural. Soc la universitat”. I dic i seguiré dient amb molt orgull: “Soc UB”! Per a mi és molt més que un parell de paraules, és una manera de viure i sentir la Universitat de Barcelona.

Prioritzar els interessos de la nostra Universitat Treballant a casa durant el confinament.
Em sento profundament identificat amb la campanya “Soc pública, soc innovadora, soc crítica, soc ètica, soc plural. Soc la universitat”. I dic i seguiré dient amb molt orgull: “Sóc UB”! Per a mi és molt més que un parell de paraules, és una manera de viure i sentir la Universitat de Barcelona.