El doctorat: un camí cap a la internacionalització

Autor: Dariusz Sankowski / Font: Pixabay

La paradoxa de l’ou i la gallina es reprodueix en les grans universitats nordamericanes, aquelles que sempre surten als primers llocs en les grans rànquings internacionals. Tenen aquestes universitats un excel·lents programes de doctorat que atrauen estudiants de tot el món perquè son molt bones en recerca?  O, pel contrari, són molt bones en recerca perquè acullen els millors estudiants del planeta en els seus programes de doctorat que impulsen extraordinàriament la seva recerca? El que ningú discuteix és la gran simbiosi que existeix entre els programes de qualitat i l’excel·lència de la recerca.

I la Universitat de Barcelona com se’ns apareix en aquest aspecte? Segurament és molt rellevant recordar com estàvem fa quatre anys. A la campanya electoral del 2016 el funcionament de l’Escola de Doctorat de la UB apareixia a totes les reunions i debats. Clarament hi havia una gran desorientació. Quatre anys després, l’EDUB està gairebé absent del debat.  

Gestió eficaç i àgil

Això és al mateix temps bo i no tan bo. Diem que és bo perquè significa que s’han solucionat bona part dels problemes: s’han impulsat les reformes més urgents, s’ha clarificat els processos, s’han repartit clarament responsabilitats i tasques, s’ha renovat la pàgina web, s’ha millorat la gestió, s’han dissenyat exitoses píndoles formatives, s’ha treballat en l’acolliment dels nous investigadors predoctorals, i moltes altres actuacions. A tot això, podem afegir en els darrers mesos una gestió eficaç i àgil de les moltes dificultats causades per la pandèmia, gestió que de retruc ha conduit a una digitalització accelerada dels tràmits i procediments molt benvinguda.

Tanmateix, és bo que seguim parlant de l’Escola del Doctorat i, en general,  del doctorat a la UB, perquè queda encara molt camí per recórrer. En el futur més immediat cal procedir a l’acreditació dels programes de doctorat i, si bé és cert que es tracta d’un tràmit obligat, la cultura del retiment de comptes i de l’assegurança de la qualitat ha arribat per quedar-se, i a mig termini ens ha de comportar molts beneficis.

És obligat també esmentar com un actiu dels nostres programes de doctorat el fet que, tot i les dificultats pressupostàries i les batzegades normatives, ha estat possible mantenir i adhuc augmentar en alguns casos el nombre de contractes predoctorals del programa propi PredocsUB, que, cal recordar-ho, és amb molta diferència el més ampli de totes les universitats catalanes. Un programa que s’ha complementat recentment amb una aportació específica per part de la Generalitat gràcies justament a la qualitat acreditada de la nostra recerca.

Sinergies amb instituts i centres de reçerca

Però si volem que la UB sigui un referent en el panorama universitari europeu cal anar molt més enllà. Cal, per exemple, reforçar els nostres doctorats amb encara més mitjans per a difondre els nostres programes a nivell internacional. Cal esmerçar-hi més esforç pedagògic i donar encara més reconeixement a la docència que s’hi fa. Cal també cercar sinergies amb instituts i centres de recerca per tal d’oferir uns projectes encara més integrats en la investigació puntera, assegurant tanmateix el monopoli que les universitats han de tenir justament en la formació superior. Cal, especialment en el camp de les ciències socials i humanitats, donar més mitjans tant materials com instrumentals per fomentar una recerca en el doctorat progressivament transdisciplinària. Cal impulsar línies en l’àmbit de les humanitats digitals. Cal, en definitiva,  sacsejar la universitat per fer més atractius els estudis de postgrau i, especialment, el doctorat a la UB.

En aquest camp, l’aposta pels doctorats industrials és extraordinàriament important, ja que proporciona sinergies amb el món productiu i facilita la integració dels nous doctors en un entorn d’alt valor afegit.

Si sabem fer tot això contribuirem a fer de la ciutat de Barcelona un pol d’atracció de talent. I la Universitat de Barcelona tindrà una excel·lent pedrera d’on sortiran en part els futurs professors excel·lents en docència i recerca. Ajudarem a crear un entorn creatiu i multiplicador. Si això ho sabem fer i ho sabem difondre amb una campanya de promoció exterior que faciliti que més i més estudiants vinguin a la UB serà de ben segur el millor camí cap a la internacionalització.

És per tot això que demanem la vostra confiança i el vostre vot.